HTML

Egészség,testmozgás,táplálkozás,rekreáció

Minden, ami az egeszseggel es testmozgassal kapcsolatos az oromteli let fenttartasahoz. Tudatossag kialakitasa es az onmegvalositas az eletunkben. Sajat tapasztalatok es elmenyek.

Élj szívből a Facebook-on

Friss topikok

  • b0by: @flatbelly2014: Haha :D erről ez jutott az eszembe: static.dicsakbuksi.com/genetika-130505121431.j... (2014.06.07. 17:19) A lapos has titka

Fogyókúra helyett életmód

2014.06.22. 16:41 b0by

A napjainkban folytatott mozgásszegény életmódnak, a komfort érzetének, a gyorsuló világunknak, a civilizációs ártalmaknak köszönhetően sokakat magával ragadott a túlsúly, cukorbetegség, gyomor panaszok, derék-, nyak- és hátfájdalmak, ízületi bántalmak és mindmegannyi betegségek kialakulása.
Esetek többségében a túlsúly okozza a további tüneteket is. A változtatni ,,vágyók” sokszor kezdenek bele a különféle gyors és egyszerű megoldásokkal hírhedt fogyókúrás módszerekbe, mind ezeket sikertelenül.
Mi a sikertelenség oka?
Melyik a sikeres módszer?
Olvass, kövess, ossz!

eletmod.jpg

Az okság felismerése
Ok és okozati összefüggésben állnak a fent felsoroltak. Általában egyikből következik a másik és válik egyre csak egyre nehezebbé az életünk.
Leginkább jellemzőek a túlsúlyból fakadó problémák. Talán nem nehéz belátni, hogy a sok fölös súlyt cipelők számára az ízületek extra terhelésnek vannak kitéve. Ebből adódóan a boka- és térdfájások, a gerincet érő teher és a helytelen testtartás okozta fájdalmak. ( A gerincet érintő problémákról egy későbbi cikkben olvashattok.)
Nem beszélve a belső szervek túlzott (vagy épp már csökkent) működése a mindennapi élethez, amit a lerakódó belső zsigeri zsírok is akadályoznak és egészségügyi problémákhoz vezetnek. Ilyenek például a szív gyengeségéből adódó szív- és érrendszeri megbetegedések, máj és gyomor panaszok, tüdő- és légzőrendszer gyengült, nehézkes működése.
A cukorbetegség sokszor párosul az elhízással. Ez javában a nagy mennyiségű szénhidrátnak, és cukros ételeknek, italoknak köszönhető.

Mégis mi lehet az oka az elhízásnak és hogy előzzük meg a további bajokat?
Ahogy azt a bevezetésben írtam a mozgásszegény, kényelmes életmód (autó, telefon, számítógép, konzolok, internet, ülőmunka, házhoz szállítás stb.), az élvezetek habzsolása (ízesített, cukros ételek és italok, alkohol túlzott fogyasztása).

Szokások rabjai vagyunk
A jelenlegi állapotunk a múltbeli cselekvéseink, szokásaink következménye. Ahogy eddig éltük a mindennapjainkat. Mindenkinek van egy saját napi rutinja. A kérdés csak az, hogy ezek a szokásminták elősegítenek vagy épp hátráltatnak az életben?
Ahhoz, hogy változást tudjunk előidézni magunkkal kapcsolatban és olyanok legyünk, mint amit elképzelünk, azt a mostani cselekedetünk határozza meg.

Amit ma teszünk, az kihat a holnapra!

Itt egy egyszerű módszer, hogy változzanak a szokások:

  1. Tedd fel a kérdéseket magadnak és válaszold is meg őket. Legjobb lenne, ha le is írod.

  • Milyen az egészségi állapotom?

  • Hogy nézek most ki?

  • Hogy étkeztem az elmúlt években?

  • Mennyit és milyen minőségben mozogtam, sportoltam az utóbbi években?

  • Mennyire érzem stresszesnek magam, és mitől?

Ha végiggondoltad és még le is írtad a válaszokat, akkor egy képben biztos meg tudod határozni az eddigi szokásaidat, amik oda vezettek, ahol épp most vagy.

  1. Ha hajlandó vagy változtatni, akkor írd le pár pontban, hogyan szeretnéd magad látni pár év múlva!

  2. Ezt követően írd le, miket kell tenned, miken kell változtatni, hogy elérd a céljaidat!

  3. Tartsd magad a leírtakhoz!

Sikertelen fogyókúrák
Miért van az, hogy annyi fogyókúrás módszert, ételt, eszközt, táplálék kiegészítőt drága pénzért megvesznek az emberek és vagy semmi hatásuk, vagy csak pillanatnyilag érzi az ember, hogy működik?
A válaszom az, hogy egyszerű megoldások. Csak megveszem, beveszem, ráteszem és nem eszem, majd várom a csodát, hogy valami történjen. Persze nem fog. Ezek olyan fölösleges extrák, mint ház építésénél a tetejére tett antenna. Először egy biztos alapot kell felépíteni és ez itt a kulcs!
Fogyókúra: a nevében is benne van, hogy kúra. Tehát csak ideiglenes a hatása. És mi lesz utána? Fogyókúra néven veszít az illető a súlyából mondjuk 10 kilót (ami javában izom- és vízvesztés, a zsír ugyanannyi, ergó csak látszat fogyás az egész), majd a kúra után a régi kerékvágás és felszed 15 kilót. Ez a tipikus yo-yo effektus. Sikeres módszer? Nem mondhatni.
Fogyasztó eszközök: ezek javában csak üzleti fogások. Attól, hogy valami rezegtet vagy épp körbecsavarva melegít, az nem jelenti azt, hogy a tested zsírt használna fel. A zsír nem a melegtől ég, sőt mi több a zsír nem is ég, ahogy azt sokan hiszik! (Az izzadás a felmelegedett testhő csillapítása.) Energiát tud biztosítani akkor, ha hosszabb távon végzünk testmozgást.
Csodabogyók: vannak nagyon jó táplálék kiegészítők, természetes növényi kivonatok, amik elősegítik a zsír felhasználását és erősíti az immunrendszert. Azonban ezek csak némi extrával járulnak hozzá az amúgy jó alapokkal rendelkező életvitelhez. Alapok nélkül csodát ne várjunk tőlük!

Sikeres élet-mód-szer
A cikk végéhez érve remélem már tudatosultak az ok és okozati összefüggések, a miértek, a szokásminták megfelelő kialakítása a sikerhez. Szokásminták beépítése életünkbe csak az elején nehézkes addig, amíg automatikussá nem válik. Ez rendszerint változik, kinek mennyi idő kell az alkalmazkodáshoz. Azonban egy kritikus szám a 21. nap. Körülbelül ez az az idő, ami múlva már könnyebbé, automatikussá válik, hogy azt tesszük, amit kell. Az eredmények pedig akarattól, céltól és tettől függően alakulnak.
A lényeg azon van, hogy alapjaiban kell változtatni a dolgokon.
Tudatos táplálkozás, rendszeres testmozgás (heti 4 órát biztos tud szakítani mindenki a testmozgásra) és stressz levezető gyakorlatok, módszerek.
Nem ajánlatos pár hetes kúrákkal sokkolni a szervezetet. Kompromisszumokat kötve egy egész évben, egész életen át tartható egyszerű, de nem könnyű módszert kell alkalmazni.
Erről szól az Élj szívből blog.

A siker garantált, csak éld át!

Ha tetszett a cikk oszd meg!

 

Szólj hozzá!

Címkék: siker betegség egészség motiváció életmód fogyás szellemi szokások módszer tudatosság testedzés testmozgás fogyokúra Edzés Ízület

A bejegyzés trackback címe:

https://eljszivbol.blog.hu/api/trackback/id/tr586398745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása