HTML

Egészség,testmozgás,táplálkozás,rekreáció

Minden, ami az egeszseggel es testmozgassal kapcsolatos az oromteli let fenttartasahoz. Tudatossag kialakitasa es az onmegvalositas az eletunkben. Sajat tapasztalatok es elmenyek.

Élj szívből a Facebook-on

Friss topikok

  • b0by: @flatbelly2014: Haha :D erről ez jutott az eszembe: static.dicsakbuksi.com/genetika-130505121431.j... (2014.06.07. 17:19) A lapos has titka

D-vitamin fontossága

2014.04.27. 16:30 b0by

Néhány perc napozással naponta már fedezhetjük a szervezetünknek szükséges D-vitamin mennyiséget. Sőt mi több, még a téli időszakra is elegendő mennyiséget fedezhetünk vele.

Azonban nem árt vigyázni, a túlzott napozás elősegítheti a bőrrák kockázatát. Szerencsére más forrásokból is juthatunk D-vitaminhoz.Vitamin-D-Sources.jpg

D-vitamin, ami nem is annyira vitamin, mint igazából egy hormon. Szervezetünk önállóan állítja elő. Elősegíti a kálcium felszívódását, így fontos szerepet játszik a csontok erősségében. Zsírban oldódó vitamin, így a felesleg elraktározódik és bármikor hozzáférhető.
A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) nem azt jelentik, hogy akkor magas zsírszázalékkal kell rendelkeznünk, így azt hinni tévesen, hogy jobban felszívódnának. Alacsony és normál testzsírszázalékkal rendelkezőknek is rendesen működik és a felesleg is elraktározódik. Teljesen zsírmentesen táplálkozni amúgy sem lehet, mellesleg a kéz- és talppárnákon a legsoványabbaknak is van zsír.

Kétféleképpen juthatunk hozzá:

  1. bőrön keresztüli felszívódás a Nap sugarai által, melyet szervezetünk D3-vitaminná alakít
  2. táplálék útján is bevihetünk

A D-vitamin hatása

  • fontos szerepe van a csontfejlődésben

  • időskori csontritkulás megelőzhető vele

  • ízületi gyulladások megelőzése

  • segíti a fogak épségét, véd a fogszuvasodás és fogínysorvadás ellen

  • pikkelysömör gyógyításában is segít

Előfordulása és bevitele

  • táplálékkal: halak, húsok, tejtermékek, gomba, belsőség pl.: máj

  • napfényből a bőrön keresztül

  • étrend kiegészítővel

Irány ki a szabadba és termeljük a szükséges D-vitamint!
Akár egy kis kertészkedés, sportolás, kirándulás a barátokkal vagy épp egy kellemes relaxálás a napágyban mindenképpen a jó érzés örömét fogja adni. És ami azt illeti, jó színben pompázhatunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eljszivbol.blog.hu/api/trackback/id/tr716092735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása